ΑΡΘΡΑ, Διατροφη & Υγεια

Καστανό ρύζι: Γιατί να το προτιμήσουμε και ποια τα διατροφικά του οφέλη.

Το καστανό ρύζι είναι η «ακατέργαστη» εκδοχή του κλασικού λευκού, που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο το καστανό είναι κλάσεις ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς, διατηρώντας το κέλυφος είναι πιο εύπεπτο και ελαφρύ για το στομάχι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το όφελός του για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρχικά, θα πρέπει να είμαστε σαφείς ότι μιλάμε για το καστανό και όχι για το μαύρο (ή άγριο) ρύζι. Η διαφορά τους είναι, ότι το καστανό έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.
Το καστανό ή μερικώς αναποφλοίωτο ρύζι υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία, γι’ αυτό διατηρεί τη φλούδα και το πίτουρο, που το καθιστούν μία πλούσια σε θρεπτική αξία τροφή. Παράλληλα το καστανό ρύζι είναι μια πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και κάλιο. Ειδικά μάλιστα για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, το καστανό ρύζι μπορεί να αποδειχθεί ένας υγιεινός «σύμμαχος», λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.

Η διατροφική αξία του καστανού ρυζιού υπερτερεί αυτή του λευκού και αυτό μπορείτε να το διακρίνετε και στους πιο κάτω λόγους:

1. Πλούσιο σε σελήνιο: Το πολύτιμο αυτό αντικαρκινικό συστατικό βρίσκεται σε αφθονία στο καστανό ρύζι. Η μοναδική ιδιότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας, καθιστά το σελήνιο σημαντική προσθήκη στην υγιεινή διατροφή.

2. Πλούσιο σε μαγνήσιο: Μόλις μία κούπα καστανό ρύζι, αποτελεί το 80% της συνιστώμενης καθημερινής πρόσληψης σε μαγνήσιο, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

3. Πηγή αυτοφυών ελαίων: Τα αυτοφυή έλαια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι υγιή «λίπη», που συμβάλλουν στη διατήρηση των ομαλών επιπέδων της χοληστερόλης.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους: το καστανό ρύζι είναι υψηλό σε φυτικές ίνες, οι οποίες δίνουν το αίσθημα κορεσμού καταναλώνοντας έτσι μικρότερη ποσότητα με λιγότερες θερμίδες.

5. Αντιοξειδωτική πηγή: Η αντιοξειδωτική δράση του καστανού ρυζιού είναι ίσως ένα από τα καλύτερα «μυστικά» του. Ωστόσο, οι ικανότητες του καστανού ρυζιού, του δίνουν επάξια μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.

6. Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες: Το καστανό ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τα τρόφιμα της ίδιας κατηγορίας.

7. Κατά του διαβήτη: Το καστανό ρύζι συμβάλει στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι μία μοναδική διατροφική πηγή για όσους πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει, ότι όσοι καταναλώνουν μισή κούπα καστανό ρύζι σε καθημερινή βάση, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60%.

8. Ιδανική τροφή για παιδιά: Τα δημητριακά με βάση το καστανό ρύζι ή το ίδιο το καστανό ρύζι είναι η καλύτερη δυνατή τροφή για παιδιά, εξαιτίας της πυκνότητας των θρεπτικών συστατικών και ινών, που περιέχουν. Τα δημητριακά με βάση το καστανό ρύζι ή το ίδιο το καστανό ρύζι είναι η καλύτερη δυνατή τροφή για παιδιά, εξαιτίας της πυκνότητας των θρεπτικών συστατικών και ινών, που περιέχουν.

Ιδανική πρόταση για καστανό ρύζι ανώτερης ποιότητας αποτελεί το Riso Scotti Integrale Brown Rice, προϊόν της ιταλικής εταιρείας Riso Scotti.
H πετυχημένη ιστορία της εταιρείας Riso Scotti στην παραγωγή, συλλογή και επεξεργασία διάφορων ποικιλιών ρυζιού και υποπροϊόντων του είναι πέρα των 160 χρόνων με παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες.
Το καστανό ρύζι Riso Scotti Integrale Brown Rice αποτελεί ιδανική επιλογή αφού λόγω της μειωμένης επεξεργασίας του, έχει κρατήσει αναλλοίωτη τη θρεπτική του αξία.
Είναι υψηλό σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες αφού παρέχει, ανά 100 γραμμάρια, το 27% της πρωτεΐνης και 17% των φυτικών ινών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά ποσοστό υψηλό που το καθιστά ως ένα υγιεινό και χορταστικό πιάτο!

Το καστανό ρύζι είναι τελικά μία νόστιμη και υγιεινή πρόταση, που θα πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε. Καλύπτει όλες τις διατροφικές μας απαιτήσεις και μπορεί να συνοδεύσει το ίδιο γευστικά κάθε μας πιάτο, παρέχοντας μας όλες τις θρεπτικές του αξίες.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες? Στείλτε μας μήνυμα εδώ!

© 2019, Londou Trading LTD | Privacy Policy | Cookies Policy